Jonathan Rhys-Meyers

13. ledna 2007 v 9:29 |  Další herci
JONATHAN
  • Narodil se 27. července 1977 v Dublinu (Irsko).
  • Jeho znamení je lev.
  • Mladší sourozenci Jamie, Paul and Alan.
  • Má koně který se jmenuje Belle.
  • Prosadil se ve filmu Blafuj jako Beckham, kde hrál trenéra Joa.
  • Dále hrál ve filmech Match point, Mission Inposible, Alexander Veliký.
Filmografie:
2008 Children of Huang Shi, The
2007 Adina
"The Tudors" (TV seriál)
Toussaint
2006 August Rush
Mission: Impossible III
2005 Elvisovy začátky / Elvis (TV film)
Match Point - Hra osudu
2004 Alexander Veliký
Jarmark marnosti
2003 Emperor's Wife, The
Lev v zimě (TV film)
Oktanový kult
Pomsta bratra
Tesserakt
2002 Blafuj jako Beckham
Magnificent Ambersons, The (TV film)
2001 Nebezpečný sex
Prozac Nation
V pohodě
2000 "Gormenghast" (TV seriál)
1999 Jízda s ďáblem
Titus
Ztráta sexuální nevinnosti
1998 B. Monkey
Guvernantka
Kmen (TV film)
Sametová extáze
1997 Maker, The
Telling Lies in America
1996 Disappearance of Finbar, The
Lengua asesina, La
Michael Collins
Samson and Delilah (TV film)
1994 Bezvýznamný mu
Biografie:
Jonathan Rhys Meyers se narodil 27. července 1977 v Dublinu. Ihned po narození byl hospitalizován se slabým srdcem a ledvinami - lékaři se obávali, že nebude žít příliš dlouho. Uplynul však rok a Jonathanův stav byl dobrý; rodina se přestěhovala do Cork, dva roky na to otec rodinu opustil. Jonathana a jeho tři bratry - Jamieho, Paula a Allana vychovávala pouze matka. V patnácti letech byl Jonathan vyhozen ze školy, čas trávil poflakováním v místní klubu a kouřením cigaret.
Na filmovém plátně debutoval v roce 1994 filmem A Man Of No Importance (Bezvýznamný muž). V té době začal používat matčino dívčí jméno - Meyers. Rok 1996 byl pro něj značně lepší - dostal jednu z hlavních rolí ve filmu The Disappearance of Finbar. Brzy na to se objevil i ve snímku Michael Collins, kde ztvárnil mladého nájemného vraha. Byl obsazován do více a více filmů: The Maker, Telling Lies In America, The Tribe, The Governess či B.Monkey, kde si zahrál s italskou herečkou a režisérkou Asií Argento. Ale velký průlom znamenala teprve role ve filmu režiséra Todda Haynesse Velvet Goldmine (Sametová extáze), kde si zahrál výstřední postavu britského glamrocku - zpěváka Briana Sladea - po boku hvězd Ewana McGregora, Christiana Balea, či Toni Colette. Za svůj výkon sklidil nadšené kritiky, i když mu v té době bylo pouhých devatenáct let. Film vyhrál cenu v Cannes jako Nejlepší umělecký přínos roku.
Po Velvet Goldmine následoval historický film Titus nebo Jízda s ďáblem a seznam jeho filmů začínal růst. Zahrál si v komedii Blafuj jako Beckham, v Prozac Nation s Christinou Ricci či ve filmu I´ll Sleep When I´m Dead, jež režíroval Mike Hodges.
Jedním z jeho nejposlednějších počinů je i historický velkofilm Alexander Veliký (režie Oliver Stone), kde se propůjčil postavě ctižádostivého Kassandra.
V nejbližší době má ztvárnit Elvise Presleyho v dokumentární televizní minisérii.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama